​arkiv fra før 2015 http://www.arkiv.vragmus.dk/

Pressemeddelelse 8. september 2016

HMS Warrior

Det sidste skibsvrag fra Jyllandsslaget i 1916, den engelske krydser HMS Warrior, blev fundet den 24. august 2016 i den nordlige del af Nordsøen på 83 m vand godt 100 år efter den sank. HMS Warrior blev stærkt beskadiget under slaget, hvor 71 besætningsmedlemmer mistede livet.

Den overlevende besætning på 743 blev overført til HMS Engadine, som også forsøgte at bugsere HMS Warrior tilbage til England. På grund af de omfattende skader og dårligt vejr måtte Warrior dog opgives, og den sank på en indtil nu ukendt position i Nordsøen i løbet af den 1.-2. juni 1916. Fundet blev gjort på en ekspedition med M/S Vina fra JD-Contractor A/S for Sea War Museum i Thyborøn i samarbejde med Dr. Innes McCartney, Bournemouth University,  UK.

En af opgaverne på ekspeditionen var at finde HMS Warrior, hvorfor der blev taget udgangspunkt i den slæbte rute og de officielle positioner for sænkningen. I alt blev der fundet og undersøgt 30 vrag på ruten, hvor Warrior dukkede op som nummer 27. Det fandtes i en afstand af 19–27 sømil fra de officielle positioner. Der blev udført multibeam-opmålinger af vraget, og der blev lavet videooptagelser med en undervandsrobot (ROV) hele vejen rundt om vraget.

Det meget store vrag ligger rimelig velbevaret med kølen opad.  ROV-inspektionen startede agter på vraget, hvor vi et stykke ind på vraget kunne se de to store skruer og de meget tykke aksler. Langs skibssiden kunne der flere steder ses ind på dækket under skroget, hvor man kunne se underdelen af flere af de store kanoner. En af masterne lå ud på havbunden til den ene side. Masten var knækket et stykke ude, og den øverste del af masten gik tilbage under vraget. Det var således helt tydeligt, at skibet havde ramt havbunden på hovedet, hvor masten var knækket, hvorefter skibet var sunket ned over den inderste og yderste del af masten.

Langs skibssiden lå også resterne af en af skibsbådene, hvor såvel skibsskruen og akslen kunne ses. Ude ved forskibet sad de store ankre fortsat på deres pladser i anker klyssene, og der sås flere koøjer. Der sad flere store trawl fast i vraget, og på et tidspunkt sad vores ROV´s umbilical kilet fast under en stor vragflage. På optagelserne kan man se, at der ikke er særlig mange begroninger på vraget. Der var rigtig mange torsk og andre fisk i og ved vraget. Dybden til havbunden var 83 meter, og mindstedybden over bunden af skibet var 68 meter.

Modsat de andre krigsskibsvrag fra Jyllandsslaget, som ligger delvis sprængte og eksponerede på lavere vanddybde, så ligger vraget af HMS Warrior som en tidskapsel med alt indhold. Den kraftig skibsbund og de pansrede skibssider gør, at alt indhold i Warrior vil være meget velbevaret i rigtig mange år endnu.

Vedhæftet er et scan af vraget. På vores YouTube-kanal kan der ses både en animation og en undervandsvideo af vraget. Begge dele kan rekvireres og frit benyttes af medier og andre mod at Sea War Museum Jutland og JD-Contractor A/S krediteres ved hvert brug.

Se animation af vor multibeam scanning af vraget på:

https://youtu.be/IBPyP0MYjwE

Se vor videosekvenser fra vraget på:

https://youtu.be/WoGee92T3ec 

https://youtu.be/1jPOE3kdwcU

Den 8. september 2016

Gert Normann Andersen
Direktør
Sea War Museum Jutland -og
JD-Contractor A/S

Nybovej 9
7500 Holstebro

Mail: gna@jdcon.dk
Mobil: 23254011

Web: www.jdcon.dk
Web: www.seawarmuseum.dk
Web: www.facebook.com/seawarmuseum.dk

Pressemeddelse 17. august 2016

Fund af tysk ubåd UC 30

Dødsens farlig ubåd fundet i stærkt trafikeret sejlrende - Positionen er foreløbig hemmelig!

Tysk ubåd med 18 intakte miner og 6 torpedoer er fundet i dansk farvand midt i en trafikeret sejlrute.

Ubåden blev fundet af dykkerfirmaet JD-Contractor A/S under eftersøgning og registrering af krigsvrag i danske farvande, som udføres for Sea War Museum Jutland i Thyborøn. 

DR3 var med ude til den endelige verificering af vraget. Det skete i forbindelse med research til en stor direkte tv begivenhed ”Live fra dybet” DR3, sammen med et tv-hold ledet af Lars Ostenfeld fra Danmarks Radio.

Vraget af den tyske ubåd er ikke tidligere fundet eller dykkerundersøgt.

Ubåden ligger på forholdsvist lavt vand, men der er sejldybde hen over vraget.

Ubåden forsvandt med hele besætningen under første verdenskrig, men man regnede med, at den var sunket et andet sted, hvorfor fundet kom som en stor overraskelse for både Sea War Museum og dykkerholdet fra JD-Contractor A/S

Fundet vil blive meldt til de danske myndigheder, hvorefter det er op til dem, hvad der skal ske med vraget.

Gert Normann fra Sea War Museum gætter på, at myndighederne i første omgang afmærker vraget og gør det til forbudsområde. Derefter kan de tage stilling til, om det skal bortsprænges, eller om miner og torpedoer eventuelt kan fjernes fra vraget, så det kan blive liggende på bunden af sejlruten som en krigsgrav.

Når myndighederne har taget stilling til hvad der skal ske med vraget, vil Sea War Museum i Thyborøn fortælle mere om dette usædvanlige fund, hvor man i eftertiden vil kunne opleve fortællingen om denne dramatiske historie.

DR3 var med da ubåden blev verificeret, så de vil bringe en udsendelse om dette usædvanlige fund og historien bag.

Se animation af vor multibeam scanning af vraget på: https://youtu.be/5RACnIpJr2o

Se vor videosekvens fra vraget på: https://youtu.be/lshYU6q3S0w

Direktør Gert Normann Andersen

Sea War Museum Jutland og

JD-Contractor A/S

Nybovej 9, 7500 Holstebro

Mail: gna@jdcon.dk

Mobil: 23254011

Web: www.jdcon.dk

Web: www.seawarmuseum.dk

Web: www.facebook.com/seawarmuseum.dk

Nyhedsbrev nr.1 dec. 2015

Sea War Museum har nu haft åben i godt 3 måneder, mere end 10.000 besøgende har været forbi og givet museet en god start med mange positive tilbagemeldinger. 40 frivillige har bidraget med tid, stillet op i hverdagen og lagt et stort arbejde i at tage pænt imod vore gæsterne.

Museet har været lukket mellem den 1. og den 19. december. Selv om vi følte alt stod flot og færdig ved åbningen den 16.september, så benyttede vi alligevel pausen til at lave nye tiltag og samle op på et par ting, vi syntes manglede.

Museet er ikke stationært, men altid i bevægelse – der kommer hele tiden nye historier til, der er så spændende, at de må fortælles – og det er godt, for det giver så anledning til, at vore gæster kigger forbi igen.

 

Vi har benyttet pausen til, at forny udstillingen på følgende punkter:

  1. Jyllandsslaget

Bjørn Barfod har lavet en lille model af det danske dampskib N.J. Fjord i størrelsesforhold 1:1250. Den står nu i den store montre om Jyllandsslaget, sammen med modeller af hele den tyske Højsøflåde og den britiske Grand Fleet, som deltog i slaget. Sejlskibet i montren skal forestille den norske bark ”Canadis”. Begge skibe var involveret i opstarten på Jyllandsslaget, men slap uskadte væk, mens granater fløj hen over dem indtil de nåede udenfor skudlinjen. Ingen af de to skibe blev ramt, men de blev begge sænket senere i krigen, dog uden nogen omkom.

  1. E50

Der er opsat store meget detaljerede kopier af de originale byggetegninger af den britiske undervandsbåd E50 på væggen ved ubådstårnet. Her kan man ned i mindste detalje se eksempelvis toilettet og cisternen m.m. i tårnet, som så samtidig kan betragtes i ubådstårnet udstillet lige ved siden af.

  1. U 20

Til historien om U20 og RMS ”Lusitania” har museet købt et propagandamaleri af sænkningen af Lusitania. Det er malet i 1917 af den britiske kunstmaler Obed Hodges, som et kulturhistorisk maleri af begivenheden fra tiden.

  1. Dykker udstillingen

I afdelingen om dykkerekspeditionerne i nyere tid, er der sat nye plancher op på bagvæggen, som hører til emnet. Blandt andet med flotte undervandsfotos, skænket til museet af afdøde fotograf Kim Meineche.

  1. HMS Strongbow

Admiral Jellicoes barnebarn, Nick Jellicoe har ved åbningen, foræret museet en helt unik sølvmodel af destroyeren HMS. Strongbow til udstillingen. HMS Strongbow blev sænket af de tyske krydsere Bremse og Brummer den 17. oktober 1917 i den nordlige Nordsø, på en position mellem Norge og Shetlandsøerne. Hele historien kan læses på museets hjemmeside www.seawarmuseum.dk under ”Artikler” – ”Søkrigen under WW1” under artikelnavnet: En konvojs undergang i 1. Verdenskrig. Modellen har fået sin egen monter i museets udstilling.

  1. Zeppeliner

I udstillingen om luftskibene – zeppelinerne vises, som noget nyt, en 100år gammel film netop frigivet af statens filmcentral om zeppeliner L 3 `s nødlanding på Fanø – helt fantastiske billeder fra februar 1915, hvor folk på Fanø valfarter til stranden for at se det kæmpe store luftskib knust. Alle 16 ombordværende blev reddet og interneret i Danmark til krigen sluttede.

  1. Udstillingen

Udstillingen har desuden fået flere nye udstillingsgenstande, og der er lavet flere tekster/skilte i udstillingen, ligesom lyssætningen er opgraderet.

  1. Mindeparken

I museet er opstillet en model af Mindepark for Jyllandsslaget. Mindeparken etableres i klitten vest museet og åbnes på 100års dagen for slaget, den 1.juni 2016. Sæt allerede nu kryds i kalenderen - 100års dagen og åbningen vil blive højtideligholdt den 31.maj og 1.juni, programmet vil blive offentliggjort senere. Det er muligt at støtte Mindeparken økonomisk, se mere på www.seawarmuseum.dk under Mindepark. Se mere om projektet på www.jutlandbattlememorial.com.

 

Venlig hilsen

Gert Normann Andersen

Sea War Museum Jutland

Kystcentervej 11

DK 7680 Thyborøn

contact@seawarmuseum.dk

www.seawarmuseum.dk