”Jyllandsslaget og Første Verdenskrig i Nordsøen”

af Knud Jakobsen,


udgivet af Sea War Museum Jutland

for engros handel:

contact@seawarmuseum.dk

tlf. 40433808


 Format 21x21 cm, 360 sider, 314 illustrationer

  ISBN 978-87-999779-0-1

  Udkommer 31. maj 2017

  Vejledende udsalgspris kr. 300,-


Sea War Museum Jutlands første større udgivelse, Knud Jakobsens ”Jyllandsslaget og Første Verdenskrig i Nordsøen”, får fremragende anmeldelser.

Politiken giver fem hjerter ud af seks mulige og skriver bl. a.:

Knud Jakobsen har alle aspekter med, også de menneskelige… Hvis man vil vide noget om verdenskrigen ved vestkysten er der nu et velskrevet og overskueligt værk …

Avisen Danmark, som udkommer med samtlige Jysk Fynske Mediers 13 dagblade og dermed er landets største avis, giver fem stjerner ud af seks mulige og skriver:

… det imponerende ved Knud Jakobsens fremstilling er dens klarhed. Fremstillingen fortjener en stor kompliment… Historien om Jyllandsslaget er spændende som en krimi, klart og godt fortalt. Og så er bogen smuk og særdeles velillustreret.

Beskrivelse af ny bog fra Sea War Museum Jutland

Nordsøen havde afgørende betydning for Første Verdenskrig. I 1916 blev verdenshistoriens største søslag udkæmpet i farvandet ud for den jyske vestkyst, og her gennemførte de allierede den blokade, som til sidst tvang det tyske kejserrige i knæ.

Begivenhederne er aldrig blevet beskrevet i deres fulde udstrækning og i sammenhæng, men nu sker det i en ny bog fra Sea War Museum Jutland i Thyborøn. Den har fået titlen ”Jyllandsslaget og Første Verdenskrig i Nordsøen” og er skrevet af journalist og forfatter Knud Jakobsen.

Han har selv har været med til at opbygge det nye museum og har med sin journalistiske baggrund gravet dybt i historien. Bogen beskriver ikke blot det voldsomme og blodige Jyllandsslag, hvor 25 skibe blev sænket, men også en lang række andre begivenheder.

Således var Nordsøen ikke blot skueplads for søslag og træfninger, men også for dristige togter med kæmpemæssige luftskibe. Det var her, verdenshistoriens første luftangreb med skibsbaserede fly fandt sted, og det var her, tyske ubåde ændrede krigen til søs.

Knud Jakobsen nøjes ikke med de store linjer, men fortæller også om menneskeskæbner midt i krigens gru. Der er historien om den britiske ubådskaptajn, hvis farfar var tysk jøde fra Hamborg, og der er historien, om tre tyske luftskibsfolk, som klatrede ned ad en rebstige og kaprede et sejlskib.

Der er også beretningen om ”U20”, som var en lykkelig ubåd med godt kammeratskab, eget orkester og seks skibshunde, men som også var den ubåd, der sænkede passagerskibet ”Lusitania” og dræbte 1198 mennesker. Og så er der historien om kaptajn Knorr, som ikke kunne lide at slå ihjel, og historien om den britiske flyver, der fik hjælp af fiskerne i Agger på den jyske vestkyst, - og sådan kan man blive ved.

”Jyllandsslaget og Første Verdenskrig i Nordsøen” er et overflødighedshorn af spændende og sandfærdige beretninger og har bud til alle med interesse for historie og søfart.

Bogen præsenteres på Sea War Museum Jutland den 31. maj i overværelse af blandt andre Nicholas Jellicoe og Reinhard Scheer-Hennings, henholdsvis sønnesøn og oldebarn af den britiske og den tyske øverstkommanderende i Jyllandsslaget.