”Slaget om Nordatlanten”

Foredrag med historiker Hans Dal

Torsdag den 21. februar kl. 19.30

Sea War Museum Kystcentervej 11 Thyborøn

Søslagene i Nordatlanten var med til at afgøre Anden Verdenskrig i Europa, men har altid ligget i skyggen af de mange andre begivenheder der skete i de år.

Anden Verdenskrig startede og sluttede på Atlanterhavet, og uden krigssejlernes indsats havde England og Rusland ikke kunnet holde stand, da det sortest ud, og invasionerne i Nordafrika, Sicilien, Italien og Frankrig havde ikke kunne gennemføres.

Kom til foredraget og høre mere om en meget spændende historie..

           Arrangør: Maritimhistorisk Selskab og Sea War Museum

Medlemmer af Maritimhistorisk Selskab har gratis adgang

Andre betaler Pris: kr. 50,-   

Kaffe, øl og vand kan købes

Foredraget afholdes i samarbejde med:

Folkeuniversitetet i  Ulfborg-Vemb


                                         

VINTERFERIE på Sea War Museum i Thyborøn

Første verdenskrig - under og over havoverfladen, kvalitets oplevelse for hele familien i vinterferien
Specialarrangementer i uge 7:
Tirsdag den 12.februar kl. 13.30 - 14.30: Restaureringen/konservering af genstandene! Kom og mød museets konservator John Silver. Han er manden bag restaureringen af museets mange genstande, som er hentet op af havbunden. Hør ham fortælle om hvordan han arbejder og hvilke spændende opdagelser han gør under restaureringen.
Onsdag den 13.februar kl. 13.30 - 14.30: Museets mange nye historier! Kom og hør om alle museets nye fortællinger på en times rundvisning. Rundvisningen vil foregå i børnehøjde.
Torsdag den 14.februar kl. 13.30 - 14.30: Kanoner, miner og torpedoer! Kom og hør museets guide Jens Peter fortælle om hvordan kanonerne, minerne og torpedoerne i museets udstilling fungerede.
Rundvisningerne er gratis når der er betalt entre.
Museet er åbent hver dag fra 10-16.

FOREDRAG om ”Søslaget ved Køge Bugt 1710”

Så tager vi vores nye foredrags afdeling i brug.

Vi glæder os meget til at se rigtig mange af jer til FOREDRAG om ”Søslaget ved Køge Bugt 1710”

Onsdag den 16.januar 2019 kl. 19.30 på Sea War Museum, Kystcentervej 11 i Thyborøn

Tidligere leder af Marinarkæologisk sektion ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde - Jørgen Dencker -fortæller om søslaget ved Køge Bugt 1710 og om de Marinarkæologiske undersøgelser på stedet.

MUSEET åbnes fra kl.18 for dem der vil kigge rundt i udstillingen inden foredraget

Arrangør: Maritimhistorisk Selskab i samarbejde med Sea War Museum og Folkeuniversitetet Ulfborg-Vemb.

Foredraget koster 50kr.

Kaffe m.v. kan købes.

Medlemmer af Maritimhistorisk selskab har gratis adgang


 

Familierundvisning i efterårsferien

UGE 42 – Efterårsferien byder på kvalitetsoplevelse for børnene på Sea War Museum i Thyborøn
Kom og mød Christian – han vil tage jer med på en spændende familierundvisning i museets skatkammer, som er fyldt med kanoner, gode historier og hemmeligheder fra havets dyb.
Der vil være FAMILIERUNDVISNINGER på følgende tidspunkter i uge 42:
Onsdag den 17. oktober kl.11 og kl.14
Torsdag den 18. oktober kl.11 og kl.14
Lørdag den 20. oktober kl.13.
Rundvisningen tager ca. 1 time og er målrettet børn og unge i alderen fra 6 til 17år + deres voksne
Rundvisningen er gratis når, der er købt billet til museet.
Rundvisningen foregår på dansk.
Museet er åben alle dage fra kl. 10 til 16

Nyhed i udstillingen

På Sea War Museum får vi løbende nye oplevelser ind i udstillingen. Vi vil her på siden, hver fredag præsentere vore nyheder, så i har mulighed for at kigge forbi og se nærmere på historien.
Denne fredags præsentation handler om vores nye udstilling i museumsindgangen: "Kuriositeter hjembragt af søfolk fra alverdens lande"

- Museum er åbent daglig fra 10-16 - god museumsweekend.


Enkens sjal kom på museum

Detalje fra enkesjalet. (Foto: Knud Jakobsen)

Som vi før har fortalt får Sea War Museum en del effekter foræret, tilknyttet disse gaver medfølger også personlige historier der gør vores formidling nærværende.

En af de vigtigste gaver, museet fik i 2017 er enkesjalet og historien bag som følger her..

Jyllandsslaget gjorde Rebecca Brandon til enke, hvorefter hun i mange år bar et enkesjal, som nu kan ses på Sea War Museum Jutland

Af Knud Jakobsen

Det er nu over 100 år siden, at Jyllandsslaget fandt sted ud for den jyske vestkyst, men omkostningerne var så store, at slagskyggerne når helt frem til vores tid. Gert Normann Andersen fra Holstebro, som har skabt og selv leder Sea War Museum Jutland i Thyborøn, fik for nylig besøg af et engelsk ægtepar, som medbragte en trist og sørgmodig gave.

se mere HER


Ny artikel om mindetavle.

Sea War Museum får mange gode historier fra private.

Se den nye artikel om mindetavlen over Lauritz Westergaard - foræret til museet af Birgit Westergaard-Hansen. læs mere HER


 

Vinterferie rundvisning i børnehøjde

Giv børnene en autentisk museums oplevelse.

Til alle voksne og børn på vinterferie. Onsdag den 14.02 kl. 13 og igen kl. 14 tilbyder vi alle gæster med betalt entre gratis rundvisning i børnehøjde (på dansk). Guiden vil med baggrund i museets mange vragfund tage børnene med 100år tilbage i tiden - til en tid med store skibe, ubåde, fly og zeppelinere.

Entrepriser: børn 1-7år gratis, 8-15år 30kr, voksne 75kr, seniorer 60kr


 

Foredrag ved Chistian W. Olsen om redningsvæsenet fra starten 1850 og til nu

se mere HER

Kære alle - I ønskes en glædelig jul og et godt nytår.

 Vi vil gerne takke for opbakningen i 2017, og vi håber meget på forsat interesse omkring alle museets nye tiltag i 2018.

Vi har et par julegaver til jer.

Først en ægte sømandshistorie til alle museets venner fra Troels Kløvedal, som fra sit hjem på Djursland lige har sendt os følgende julehilsen, som han har givet tilladelse til vi må dele med jer:

Kære Gert

Håber du har modtaget min bog..den er i alle fald sendt fra Gyldendal..og så lige en historie til en gammel dykker som du kan fortælle til firmaets julefrokost..  det er vist godt dine dykkere aldrig har mødt en sådan kæmpe!

 ”Rigtig virkelig julehistorie fra det store liv på Oceanerne..

Smeden Leif, en gammel ven som jeg lånte skibet til, da han kun var 22 og som sejler kaperen omkring Marchall øerne i vestlige Stillehav lige nu ...stødte den anden nat på en kæmpeblæksprutte der blæste en stor tyk stråle.... på to tommer skriver han...... af sort blæk op over skibet der blev fuldstændig sort og som ikke er til af fjerne fra Storsejlet..med arme på omkring 8-10 meter..  

Det er uhyre sjældent at de bliver set og fanget af forskere.. men man ved de eksisterer på grund af mærker fra sugekopper på kaskelothvaler som fanger dem på meget store dybder..de abysale dybder på omkring 4000 meter..

Jeg har engang selv set én i måneskin ud for Perus kyst hvor en kæmpe arm pludselig stak lodret op i vindstille kun en kabellængde fra M/S Nordholm som jeg sejlede på i handelsflåden..

Ha en god jul.. mange hilsner fra din ven Troels”

Troels Kløvedal har netop udgivet bogen ”Alle mine morgener på jorden - Mit autodidakte liv”, hvor Gert Normann og Sea War Museum er omtalt. Vi glæder os meget til at læse bogen og anmelde den her på vores hjemmeside.

 

Vores anden julegave til jer gælder underholdning til alle.

På Sea War Museums hjemmeside har vi samlet links til mange spændende historier om dykninger, vrag og strandinger - tv og film optaget over en lang årrække. Her er rigtig meget undervands film og mange spændende strandingshistorier optaget med og om Gert Normann, JD-Contractor og Sea War Museum. Med tiden vil vi på denne side samle mange flere links. Find siden HER

Vi vil til sidst opfordre alle til at besøge Sea War Museum og Mindeparken for Jyllandsslaget i julen. Museet er åben 20.21.22.23. og 26.27.28.29.30. december fra kl. 10-16.

 I Mindeparken for Jyllandsslaget har fonden bag Mindeparken i anledning af julen lagt en krans for de omkomne under Jyllandsslaget og ved stenen for de danske omkomne under første verdenskrig har Thyborøn Marineforening lagt en krans. 

Mange julehilsener

Sea War Museum

 

 

 

 

 

 


 

11. NOVEMBER

På billedet ses listerne i udstillingens begyndelse om søslaget ved Helgoland.

Sea War Museum Jutland markerer våbenstilstandsdagen den 11. november ved at indføre en ny type lister i museets udstilling. Ved hver fortælling vil der blive ophængt et lille hæfte med navnene på de omkomne fra netop det skib, som den konkrete historie i udstillingen omhandler.

11. November 1918

11.november markeres i mange lande for at mindes de omkomne og lidelserne under første verdenskrig. Den 11. november 1918 underskrev krigens parter en våbenhvile med et løfte om snarlig fredsforhandling. Krigshandlingerne sluttede d. 11. dag i den 11. måned klokken 11:00.

Der 11. November ist ein Erinnerungstag für die Gefallenen des Ersten Weltkriges. Am 11. November (zur elften Stunde des elften Tages des elften Monats) 1918 endeten die Kriegshandlungen mit der Unterzeichnung der Waffenstillstandserklärung.

Remembrance Day is observed on 11 November in most countries to recall the end of hostilities of World War I on that date in 1918. Hostilities formally ended "at the 11th hour of the 11th day of the 11th month", in accordance with the armistice signed by representatives of Germany and the Entente.

 

Et vigtig budskab 11. NOVEMBER

Billede fra Sea War Museums indgang med vores vigtigste budskab.

På Sea War Museum i Thyborøn i Danmark - på neutral grund - forsøger vi at fortælle pålidelig nuanceret historie om søkrigen i Nordsøen under første verdenskrig.

I museets indgang har vi fra starten ønsket at fremhæve, at vi ikke ønsker at forherlige krig, men at vi vil formidle fortællingerne så lidelserne og ofrene huskes.


Mit kæreste eje på Sea War Museum Thyborøn

Hvad er det værd? Seerne viser et arvestykke eller et loppefund frem krydret med en god historie. Auktionsleder Hans Jørgen Eriksen supplerer oplysningerne og giver en pris. Denne gang fra Thyborøn.

se udsendelse nr 1:3 HER

se udsendelse nr 2:3 HER

se udsendelse nr 3:3 HER


Ny bog i museumsbutikken

Krigen til søs 1914-18

Vi har mange gode emner til JULEGAVER i Museumsbutikken.

Sidste nye bog er "Krigen til søs" 1914-18 af Niels Holland

Beskrivelse:

Krigen til søs 1914-18

Da første verdenskrig brød ud den 28. juli 1914, havde ingen forestillet sig, hvilke kamphandlinger der skulle gennemleves indenfor de næste 4-5 år. Danmark var som bekendt neutral under første verdenskrig, men blev alligevel involveret på grund af den internationale regulering og betydningen af de danske stræder. Problemstillinger, som kan genkendes også i vore dage.

Bogen beskriver kamphandlingerne på alle have mellem de forskellige krigsførende parter. Det gælder de store slag ved Doggerbanke og Jyllandsslaget samt de adskillige mindre træfninger mellem mindre tyske og britiske enheder i Nordsøen og Doverstrædet.

Endvidere beskrives de tyske hjælpekrydseres hærgen, herunder SMS Wolfs over 400 dage lange togt uden kontakt til moderlandet, hvor skibet bl.a. udlagde miner ved New Zealand og Australiens kyster. Man fornemmer her, hvilke store logistik problemer med hensyn til kul (bunkers), proviant samt ammunition disse enheder konstant måtte kæmpe med.

Der er en interessant beskrivelse af SMS Emdens anløb af øen Diego Garcia i Det indiske Ocean for reparation og proviantering. Øen havde ingen telegraf, men blev bestyret af en brite, der ikke var vidende om, at der var krig. Tyskerne reparerede britens motorbåd og gav ham vin og cigarer, til gengæld modtog de frugt og en levende gris. Da en britisk hjælpekrydser ankom til øen 2 dage efter, at SMS Emden havde forladt øen, kunne briterne godt se det sjove i besøget.

Også de britiske eksperimenter med sø luftfartøjer beskrives, herunder verdenshistoriens første angreb med fly fra hangarskibe mod Zeppelinerbasen i Tønder.

Tabstallene fra de mange søslag var enorme, og kan kun give stof til eftertanke, selv om der nu er gået 100 år siden, at det skete.

Anmeldelse: "Det er en rigtig god bog, som giver et godt og faglig korrekt overblik over søkrigen 1914-18-19. Det vil være en vigtig bog på vort museum, og jeg vil selv have meget glæde af at læse den og bruge den til opslag."

Gert Normann Andersen, initiativtager til Sea War Museum Jutland i Thyborøn.

Forfatter: Niels Holland

Niels Holland er født i Århus i 1966 og bosiddende i Frederikssund. Uddannet skibsfører fra Marstal Navigationsskole og siden læst videre til navigationslærer. Forfatteren har siden 2007 været ansat som lektor på Søværnets Officersskole, hvor han underviser i maritime fag. Han er derudover forfatter til de lærebøger, der bruges i navigationsundervisningen ved de danske navigationsskoler samt medforfatter på lærebøgerne i skibsteknik og skibsadministration.

Tjek museumsbutikkens udvalg af bøger HER


Ny udstilling i museumsgården

15. september er det nøjagtig 2 år siden Sea War Museum åbnede. I de to år har rigtig mange tilfredse gæster besøgt os. Vi forsøger hele tiden, at give gæsterne nye oplevelser.
Sidste nye tiltag er åbningen af en ny permanent udendørs udstilling om søminer og torpedoer.
Udendørsudstillingen i museumsgården er første del af en udstilling om søminer, som vil vise forskellige minetyper, hvor minerne blev udlagt, og noget om hvordan de efterfølgende blev fjernet igen ved minestrygning og desarmering.
Det er en helt særlig udstilling og historie, som ikke fortælles mange steder.

Torsdag den 1. juni kl. 14.00   Sea War Museum

SPECIAL RUNDVISNING ved Nick Jellicoe

Mød barnebarnet til den berømte engelske Admiral Sir John Jellicoe fra Jyllandsslaget - forfatter Nick Jellicoe - til en speciel rundvisning på Sea War Museum.

Nick Jellicoe har gennem mange år beskæftiget sig indgående med Jyllandsslaget og farfarens andel i krigen. Han har bl.a. skrevet bogen ”Jutland – the unfinished battle” og er initiativtager til projektet www.jutland1916.com

Nick Jellicoe vil efter rundvisningen være til stede, og der vil være mulighed for at købe bogen ”Jutland – the unfinished battle” til reduceret pris og få den signeret.

 Rundvisning der forgår på engelsk er gratis – ved køb af entrebillet - Sea War Museum


Onsdag den 31. maj kl. 14.00  Sea War Museum

Ny bog fra Sea War Museum Jutland

”Jyllandsslaget og Første Verdenskrig i Nordsøen” af Knud Jakobsen

Velkomst ved Gert Normann

  • Præsentation af bogen ved Knud Jakobsen
  • Musikalsk underholdning ved Pia og Anders Christiansen
  • Der er mulighed for at købe bogen til reduceret pris og få den signeret
  • Museet er vært ved et mindre traktement

Nordsøen havde afgørende betydning for Første Verdenskrig. I 1916 blev verdenshistoriens største søslag udkæmpet i farvandet ud for den jyske vestkyst.

Begivenhederne er aldrig blevet beskrevet i deres fulde udstrækning og i sammenhæng, men nu sker det i en ny bog ”Jyllandsslaget og Første Verdenskrig i Nordsøen” af journalist og forfatter Knud Jakobsen.

 alle er velkomme – Sea War Museum


Torsdag den 1. juni kl. 19.00  Mindeparken for Jyllandsslaget

Mindehøjtidelighed for de omkomne ved Jyllandsslaget i 1916.

Kanonsalut                         

  • Bådsmandspipe ”Pipe the Side
  • Velkomst ved Maritimhistorisk Selskab
  • Trompetspil, Sea War Museums fanfare
  • Børn og unge lægger blomster
  • Sognepræst Jim Sander Christensen
  • Der synges ”nærmere gud til Dig”
  • Kanonsalut
  • Taler og Kransenedlæggelser
  • Der synges ”Fuglene letter mod vinden”
  • Trompetspil ”the last post”
  • Kanonsalut
  • Sammenkomst i ”Rødt Hus” ved Sea War Museum,

alle er velkommen - Maritimhistorisk Selskab

 

 


 

Søkrigen i Østersøen m.m. foredrag ved Poul Grooss

Torsdag 28. september 2017 kl. 19.30-21.30 på Beddingen i Thorsminde

se mere HER


Modellen af Derfflinger

Gert Normann og Ralph Edler med modellen

model af ”SMS Derfflinger” til Sea War Museum

se mere HER

vi vil senere offentliggøre når vi er klar med ”SMS Derfflinger” i udstillingen

 

 

 

 

 

 


 

Sea War Museum Jutland har gode samarbejdspartnere

En af Sea War Museums første og vigtigste faglige kontakter er dr. Innes McCartney fra Bournemouth Universitet i England. Se mere:HER


 

Ny artikel på hjemmesiden

”Ubåde og slagskibe ved Vestkysten november 1916.” af Jens Peter Østergaard

Artikel er publiceret i Årbogen Fra Ribe Amt 2012, udgivet af Historisk Samfund for Ribe Amt

læs den HER

Der er meget mere interessant  læsning under fanebladet artikler til venstre - god fornøjelse


 

Få mest muligt ud af dit museums besøg!

Under dit besøg på Sea War Museum – giver vi dig flere muligheder for at blive guidet rundt i udstillingen.

  • Vi udlåner rundvisningshæfter, der med tekst uddyber de dramatiske historier i museets udstilling.
  • Vi tilbyder audioguides, hvor du via høretelefon kan høre de dramatiske historier på din tur rundt i udstillingen
  • Og som noget helt nyt kan du nu hente museets rundvisnings app, og via din egen telefon gå rundt i museets udstilling og få de dramatiske historier fortalt.

I museet indgang vil du få hjælp til at vælge den løsning, der passer til dig, så du får den bedst mulige oplevelse under dit besøg på Sea War Museum.

Man kan selvfølgelig også, som gruppe bestille en rundvisning med en personlig guide, se mere om det HER


 

”Jyllandsslaget og Første Verdenskrig i Nordsøen”

Sea War Museum Jutlands første bogudgivelse, Knud Jakobsens ”Jyllandsslaget og Første Verdenskrig i Nordsøen”, får fremragende anmeldelse se mere her


 

​arkiv fra før 2015 http://www.arkiv.vragmus.dk/

Pressemeddelelse 8. september 2016

HMS Warrior

Det sidste skibsvrag fra Jyllandsslaget i 1916, den engelske krydser HMS Warrior, blev fundet den 24. august 2016 i den nordlige del af Nordsøen på 83 m vand godt 100 år efter den sank. HMS Warrior blev stærkt beskadiget under slaget, hvor 71 besætningsmedlemmer mistede livet.

Den overlevende besætning på 743 blev overført til HMS Engadine, som også forsøgte at bugsere HMS Warrior tilbage til England. På grund af de omfattende skader og dårligt vejr måtte Warrior dog opgives, og den sank på en indtil nu ukendt position i Nordsøen i løbet af den 1.-2. juni 1916. Fundet blev gjort på en ekspedition med M/S Vina fra JD-Contractor A/S for Sea War Museum i Thyborøn i samarbejde med Dr. Innes McCartney, Bournemouth University,  UK.

En af opgaverne på ekspeditionen var at finde HMS Warrior, hvorfor der blev taget udgangspunkt i den slæbte rute og de officielle positioner for sænkningen. I alt blev der fundet og undersøgt 30 vrag på ruten, hvor Warrior dukkede op som nummer 27. Det fandtes i en afstand af 19–27 sømil fra de officielle positioner. Der blev udført multibeam-opmålinger af vraget, og der blev lavet videooptagelser med en undervandsrobot (ROV) hele vejen rundt om vraget.

Det meget store vrag ligger rimelig velbevaret med kølen opad.  ROV-inspektionen startede agter på vraget, hvor vi et stykke ind på vraget kunne se de to store skruer og de meget tykke aksler. Langs skibssiden kunne der flere steder ses ind på dækket under skroget, hvor man kunne se underdelen af flere af de store kanoner. En af masterne lå ud på havbunden til den ene side. Masten var knækket et stykke ude, og den øverste del af masten gik tilbage under vraget. Det var således helt tydeligt, at skibet havde ramt havbunden på hovedet, hvor masten var knækket, hvorefter skibet var sunket ned over den inderste og yderste del af masten.

Langs skibssiden lå også resterne af en af skibsbådene, hvor såvel skibsskruen og akslen kunne ses. Ude ved forskibet sad de store ankre fortsat på deres pladser i anker klyssene, og der sås flere koøjer. Der sad flere store trawl fast i vraget, og på et tidspunkt sad vores ROV´s umbilical kilet fast under en stor vragflage. På optagelserne kan man se, at der ikke er særlig mange begroninger på vraget. Der var rigtig mange torsk og andre fisk i og ved vraget. Dybden til havbunden var 83 meter, og mindstedybden over bunden af skibet var 68 meter.

Modsat de andre krigsskibsvrag fra Jyllandsslaget, som ligger delvis sprængte og eksponerede på lavere vanddybde, så ligger vraget af HMS Warrior som en tidskapsel med alt indhold. Den kraftig skibsbund og de pansrede skibssider gør, at alt indhold i Warrior vil være meget velbevaret i rigtig mange år endnu.

Vedhæftet er et scan af vraget. På vores YouTube-kanal kan der ses både en animation og en undervandsvideo af vraget. Begge dele kan rekvireres og frit benyttes af medier og andre mod at Sea War Museum Jutland og JD-Contractor A/S krediteres ved hvert brug.

Se animation af vor multibeam scanning af vraget på:

https://youtu.be/IBPyP0MYjwE

Se vor videosekvenser fra vraget på:

https://youtu.be/WoGee92T3ec 

https://youtu.be/1jPOE3kdwcU

Den 8. september 2016

Gert Normann Andersen
Direktør
Sea War Museum Jutland -og
JD-Contractor A/S

Nybovej 9
7500 Holstebro

Mail: gna@jdcon.dk
Mobil: 23254011

Web: www.jdcon.dk
Web: www.seawarmuseum.dk
Web: www.facebook.com/seawarmuseum.dk

Nyhedsbrev nr.1 dec. 2015

Sea War Museum har nu haft åben i godt 3 måneder, mere end 10.000 besøgende har været forbi og givet museet en god start med mange positive tilbagemeldinger. 40 frivillige har bidraget med tid, stillet op i hverdagen og lagt et stort arbejde i at tage pænt imod vore gæsterne.

Museet har været lukket mellem den 1. og den 19. december. Selv om vi følte alt stod flot og færdig ved åbningen den 16.september, så benyttede vi alligevel pausen til at lave nye tiltag og samle op på et par ting, vi syntes manglede.

Museet er ikke stationært, men altid i bevægelse – der kommer hele tiden nye historier til, der er så spændende, at de må fortælles – og det er godt, for det giver så anledning til, at vore gæster kigger forbi igen.

 

Vi har benyttet pausen til, at forny udstillingen på følgende punkter:

  1. Jyllandsslaget

Bjørn Barfod har lavet en lille model af det danske dampskib N.J. Fjord i størrelsesforhold 1:1250. Den står nu i den store montre om Jyllandsslaget, sammen med modeller af hele den tyske Højsøflåde og den britiske Grand Fleet, som deltog i slaget. Sejlskibet i montren skal forestille den norske bark ”Canadis”. Begge skibe var involveret i opstarten på Jyllandsslaget, men slap uskadte væk, mens granater fløj hen over dem indtil de nåede udenfor skudlinjen. Ingen af de to skibe blev ramt, men de blev begge sænket senere i krigen, dog uden nogen omkom.

  1. E50

Der er opsat store meget detaljerede kopier af de originale byggetegninger af den britiske undervandsbåd E50 på væggen ved ubådstårnet. Her kan man ned i mindste detalje se eksempelvis toilettet og cisternen m.m. i tårnet, som så samtidig kan betragtes i ubådstårnet udstillet lige ved siden af.

  1. U 20

Til historien om U20 og RMS ”Lusitania” har museet købt et propagandamaleri af sænkningen af Lusitania. Det er malet i 1917 af den britiske kunstmaler Obed Hodges, som et kulturhistorisk maleri af begivenheden fra tiden.

  1. Dykker udstillingen

I afdelingen om dykkerekspeditionerne i nyere tid, er der sat nye plancher op på bagvæggen, som hører til emnet. Blandt andet med flotte undervandsfotos, skænket til museet af afdøde fotograf Kim Meineche.

  1. HMS Strongbow

Admiral Jellicoes barnebarn, Nick Jellicoe har ved åbningen, foræret museet en helt unik sølvmodel af destroyeren HMS. Strongbow til udstillingen. HMS Strongbow blev sænket af de tyske krydsere Bremse og Brummer den 17. oktober 1917 i den nordlige Nordsø, på en position mellem Norge og Shetlandsøerne. Hele historien kan læses på museets hjemmeside www.seawarmuseum.dk under ”Artikler” – ”Søkrigen under WW1” under artikelnavnet: En konvojs undergang i 1. Verdenskrig. Modellen har fået sin egen monter i museets udstilling.

  1. Zeppeliner

I udstillingen om luftskibene – zeppelinerne vises, som noget nyt, en 100år gammel film netop frigivet af statens filmcentral om zeppeliner L 3 `s nødlanding på Fanø – helt fantastiske billeder fra februar 1915, hvor folk på Fanø valfarter til stranden for at se det kæmpe store luftskib knust. Alle 16 ombordværende blev reddet og interneret i Danmark til krigen sluttede.

  1. Udstillingen

Udstillingen har desuden fået flere nye udstillingsgenstande, og der er lavet flere tekster/skilte i udstillingen, ligesom lyssætningen er opgraderet.

  1. Mindeparken

I museet er opstillet en model af Mindepark for Jyllandsslaget. Mindeparken etableres i klitten vest museet og åbnes på 100års dagen for slaget, den 1.juni 2016. Sæt allerede nu kryds i kalenderen - 100års dagen og åbningen vil blive højtideligholdt den 31.maj og 1.juni, programmet vil blive offentliggjort senere. Det er muligt at støtte Mindeparken økonomisk, se mere på www.seawarmuseum.dk under Mindepark. Se mere om projektet på www.jutlandbattlememorial.com.

 

Venlig hilsen

Gert Normann Andersen

Sea War Museum Jutland

Kystcentervej 11

DK 7680 Thyborøn

contact@seawarmuseum.dk

www.seawarmuseum.dk

 

 

Pressemeddelse 17. august 2016

Fund af tysk ubåd UC 30

Dødsens farlig ubåd fundet i stærkt trafikeret sejlrende - Positionen er foreløbig hemmelig!

Tysk ubåd med 18 intakte miner og 6 torpedoer er fundet i dansk farvand midt i en trafikeret sejlrute.

Ubåden blev fundet af dykkerfirmaet JD-Contractor A/S under eftersøgning og registrering af krigsvrag i danske farvande, som udføres for Sea War Museum Jutland i Thyborøn. 

DR3 var med ude til den endelige verificering af vraget. Det skete i forbindelse med research til en stor direkte tv begivenhed ”Live fra dybet” DR3, sammen med et tv-hold ledet af Lars Ostenfeld fra Danmarks Radio.

Vraget af den tyske ubåd er ikke tidligere fundet eller dykkerundersøgt.

Ubåden ligger på forholdsvist lavt vand, men der er sejldybde hen over vraget.

Ubåden forsvandt med hele besætningen under første verdenskrig, men man regnede med, at den var sunket et andet sted, hvorfor fundet kom som en stor overraskelse for både Sea War Museum og dykkerholdet fra JD-Contractor A/S

Fundet vil blive meldt til de danske myndigheder, hvorefter det er op til dem, hvad der skal ske med vraget.

Gert Normann fra Sea War Museum gætter på, at myndighederne i første omgang afmærker vraget og gør det til forbudsområde. Derefter kan de tage stilling til, om det skal bortsprænges, eller om miner og torpedoer eventuelt kan fjernes fra vraget, så det kan blive liggende på bunden af sejlruten som en krigsgrav.

Når myndighederne har taget stilling til hvad der skal ske med vraget, vil Sea War Museum i Thyborøn fortælle mere om dette usædvanlige fund, hvor man i eftertiden vil kunne opleve fortællingen om denne dramatiske historie.

DR3 var med da ubåden blev verificeret, så de vil bringe en udsendelse om dette usædvanlige fund og historien bag.

Se animation af vor multibeam scanning af vraget på: https://youtu.be/5RACnIpJr2o

Se vor videosekvens fra vraget på: https://youtu.be/lshYU6q3S0w

Direktør Gert Normann Andersen

Sea War Museum Jutland og

JD-Contractor A/S

Nybovej 9, 7500 Holstebro

Mail: gna@jdcon.dk

Mobil: 23254011

Web: www.jdcon.dk

Web: www.seawarmuseum.dk

Web: www.facebook.com/seawarmuseum.dk

Banebrydende forskning í Nordsøen

fra venstre: Dr. Rory Quinn Ulster University, direktør Gert Normann Andersen Sea War Museum and Dr. David Gregory Nationalmuseet Forskningsafdeling.
Forskningssamarbejdspartnere på besøg på Sea War Museum.

Sea War Museum Jutland har haft besøg af Dr Rory Quinn fra Ulster University og Dr. David Gregory fra Nationalmuseet forskningsafdeling, som sammen med museet i Thyborøn er i gang med banebrydende forskning i Nordsøen.
Rory er geolog med speciale i marine forhold og med stor erfaring i multibeam-undersøgelse af skibsvrag på havbunden, mens David er seniorforsker og adjungeret professor med speciale i nedbrydning af arkæologisk materiale under vandet.
Sammen med museet er de to forskere i gang med at analysere multibeam-data fra 450 skibsvrag i Nordsøen, som alle er blevet registreret og undersøgt af museet. Alle data bliver lagt ind i et geografisk information system (GIS), som også indeholder oplysninger om en lang række kemiske og fysiske forhold i havet, herunder temperatur, strømforhold og meget mere.
I første omgang er målet at opbygge en database og fastslå hvilke forhold, der styrer nedbrydningsprocesserne i havet og hvor hurtigt de sker under givne forhold. Herefter vil de to forskere være i stand til at opbygge en computermodel, som kan forudsige nedbrydningen af vrag og arkæologisk materiale, hvorefter de præcis kan rådgive om bevaring af vigtige skibsvrag m.m.
I de kommende måneder vil David Gregory sammen med Gert Normann fra Sea War Museum undersøge hvordan menneskelige aktiviteter så som fiskeri og vragfiskeri har påvirket bevaringsværdige vrag i Nordsøen.
Projektet begyndte i oktober 2017 med støtte fra det danske kulturministerium og skal foreløbigt vare to år.

se mere HER


 

Den Tyske ubåd "UB 90"

Sea War Museums forfatter og Journalist Knud Jakobsen har endnu engang skrevet en spændende historie med udgangspunkt i et vragfund - denne gang om den Tyske ubåd "UB 90", der forsvandt under Første Verdenskrig.
Læs artiklen her i Lemvig Folkeblad: se den her


 

google meta

(0 Kb)