Sea War Museum Jutland indgår i forskningsprojekt med Aarhus Universitet

Sea War Museum Jutland har indgået et samarbejde med Aarhus Universitet om undersøgelse af vrag i Nordsøen. Sammen med SeisLab, der er en afdeling på Institut for Geoscience på Aarhus Universitet, er Sea War Museum Jutland og JD- Contractor A/S blevet en del af det internationale forskningsprojekt North Sea Wrecks. Formålet med North Sea Wrecks er at indsamle og udbrede viden og kendskab til vrag og ammunition i Nordsøen samt at udvikle risikovurdering og protokoller til håndtering krigsmateriel i havet. Projektet er finansieret gennem EU Interreg North Sea Region og udover SeisLab fra Aarhus Universitet indgår German Maritime Museum, Alfred-Wegener Institute (AWI) Bremerhaven, Christian-Albrechts University (CAU) of Kiel, Flanders Marine Institute (VLIZ) Oostende, Maritime Institute Willem Barentsz (MIWB) Terschellingen, EGEOS Kiel, Forsvarets Forskningsinstitutt Oslo og Periplus Amsterdam i samarbejdet. 

Sea War Museum Jutland har indtil videre bidraget med oplysninger om og 3D-modeller af vrag i Nordsøen, som SeisLab vil foretage yderligere undersøgelser ved. Formålet er at undersøge, hvordan geologien og processer i sedimenterne under havbunden påvirker de risici som vrag og ammunition udgør. Fra skib foretages geofysiske målinger og dykkere skal indsamle prøver fra vragene og opsætte måleudstyr.

Yderligere informationer kan findes på hjemmesiden for Institut for Geoscience (https://geo.au.dk/forskning/forskningscentre/seislabaarhus/research/north-sea-wrecks-nsw/) og på den officielle side for projektet (https://northsearegion.eu/nsw/).