13.04.2018 Pressemeddelse: Sjælden tysk ubåd fundet nord for Skagen

Sea War Museum Jutland i Thyborøn har under sin fortsatte registrering af skibsvrag i Nordsøen og Skagerrak gjort et nyt sensationelt fund.

Museet har i april 2018 fundet vraget af den tyske ubåd U-3523, som den 6. maj 1945 blev sænket med dybvandsbomber i Skagerrak af et britisk B24 Liberator-fly. Dagen forinden havde de tyske styrker i Danmark, Nordvesttyskland og Holland overgivet sig, og ubåden var ikke på krigstogt, men sandsynligvis på flugt.

U-3523 var af den nye og meget avancerede type XXI, som kunne have revolutioneret ubådskrigen, hvis tilstrækkeligt mange både var blevet færdige i rette tid. 118 både blev påbegyndt, men kun to kom i aktiv tjeneste, og ingen kom nogensinde i kamp.

Efter krigen gik der mange rygter om topnazister, der flygtede i ubåde og medbragte nazi-guld, og U-3523 var en af de både, der gav næring til rygterne. Type XXI var den første ægte ubåd, som kunne sejle neddykket i længere tid, og U-3523 havde så stor rækkevidde, at ubåden kunne have sejlet hele vejen til Sydamerika i et stræk. Men om det også var målet for ubådens sidste togt, er der ingen, der ved, og der er heller ingen, der ved, om ubåden havde værdier eller passagerer om bord ud over den fast besætning på 58 mand, som alle omkom.

På 123 meters dybde

U-3523 dukkede op på skærmen under museets scanning af havbunden ti sømil nord for Skagen, og billedet var meget overraskende. Helt usædvanligt ligger hele ubåden med forenden begravet i havbunden mens agterenden stikker 20 meter op over bunden. Vraget ligger på 123 meters vanddybde, hvilket gør det meget vanskeligt tilgængeligt.

Hidtil har man ment, at U-3523 blev sænket i farvandet nordøst for Skagen, men den gamle position var behæftet med store fejl. U-3523 ligger i virkeligheden cirka 9 sømil vest for den position, der i sin tid blev opgivet af det britiske bombefly.

Sea War Museum Jutland i Thyborøn har indtil nu fundet, registreret og opmålt omkring 450 vrag i Nordsøen og Skagerrak. Herunder har museet indtil videre fundet vragene af 12 undervandsbåde, hvoraf 3 er britiske og 9 er tyske.

Storbritannien, USA, Frankrig og Sovjetunionen færdiggjorde efter krigen en række tyske ubåde af type XXI og anvendte dem i en årrække for at studere den tyske teknologi. I Sovjetunionen blev ubåden kendt som Whiskey-klassen og blev brugt i aktiv tjeneste helt op i firserne.

I dag findes der kun en bevaret ubåd af type XXI. Den ligger som museumsfartøj i havnen neden for det store skibsfartsmuseum i Bremerhaven.

se animationen HER og HER

U-3523
den tyske ubåd U-3523
den tyske ubåd U-3523
den tyske ubåd U-3523