UC 71

I april måned havde vi igen en ekspedition til Tyske Bugt, for at scanne de sidste vrag fra Slaget ved Helgoland i 1914.

Da vi var der med M/S Vina i 2018, blev vi stoppet med besked om, at vi ikke havde tilladelse til at arbejde i tysk farvand. Vi havde ellers søgt i god tid, men tilladelsen kom først, da vi var tilbage i dansk farvand, hvorfor det blev for sent at lave undersøgelsen dette år.

Efterfølgende fik vi en aftale med Dr. Florian Huber, der er undervandsarkæolog og forskningsdykker i Kiel, og han  sørgede for samtlige tilladelser til det fortsatte arbejde i 2019.

Ud over vragene fra slaget ved Helgoland bad Florian os scanne vraget af den tyske ubåd UC 71 fra Første Verdenskrig. Den ligger i et fredet område lige ved siden af indsejlingen til Helgoland, hvor man ikke må sejle, men det fik vi også tilladelse til.

UC 71 var en minelægger-ubåd, som besætningen selv sænkede lige efter krigen uden tab af menneskeliv.

Yderskroget af ubåden er tæret helt væk. På scanningen kan man tydelig se hele trykskroget med sidetanke, tårnet med et periskop, dybderorene og på dækket af den forreste del af ubåden ses de seks minebrønde, som minerne blev opbevaret i og udlagt fra. På havbunden ved den forreste del af ubåden ligger ubådens to torpedorør, som oprindeligt stod oven på trykskroget. Da yderskroget er rustet væk, er de tilsyneladende faldet ned på havbunden.

De øvrige vrag, vi opmålte ved Helgoland, kommer der snart noget om her på siden.

Gert Normann

Se animationen her