Gaver til Sea War Museum

Under denne fane kan du se hvilke gaver museet får foræret - til udstillingen eller til arkiv/magasin genstande og historier som måske senere vil blive brugt i udstillingen.

Scroll ned for at se flere gaver!


 

257 modelfly og 14 modelskibe som gave til museet

Fra Ronnie Sørensen har museet fået overdraget 257 modelfly og 14 modelskibe.

De er lavet af hans far, som byggede mange af dem medens han sejlede som radiotelegrafist.

Ronnie skriver følgende:

Min fars navn var John Richard Sørensen.

Han er født den 26/11 1938 i Højbjerg/Skåde ved Århus som enebarn.

Han startede på maskinmesterskole men en trafikulykke kostede ham det ene ben, men sejle ville han. Så han tog en uddannelse som telegrafist fra skolen i Svendborg.

Han sejlede overalt på kloden, med forskellige rederier. Mange af modellerne er bygget på havet.

Jeg kender desværre kun et af skibene ved navn, MS Bellami, et norsk ejet skib. Det fortalte han ofte om.

Da han gik i land, var han nogle år ved Århus kommune, men måtte gå på invalidepension da han havde mange smerter i ben stumpen og var begyndt at mærke slid i det ene knæ, som jo måtte bære ham alene, samt i håndled og skuldrer.

Han var altid en ener og han havde aldrig lange forhold til kvinder, da han kun ville have tingene på sin egen måde. Min mor og ham gik fra hinanden da jeg var 6 og min søster 5.

Han levede i sit eget hus til sin død 15 august 2019 på Skejby Sygehus, grundet følgeskader efter en blodprop.

Han havde vel bygget ca. 500 modeller i sin tid.

Han studerede alt om krig hele livet. Det var en fascination, men ikke som noget glorificeret.

Han vidste udmærket prisen på krig.

Han sejlede nogle måneder for amerikanerne i Vietnam, og der så han folk blive såret tæt på og så effekten af napalm. Det gav ham mareridt resten af livet, men han ville ikke tale om det.

Han boede nogle år i Japan og var meget glad for landet. Min søster hedder Yuki til mellemnavn af samme årsag.

Personligt var de bedste stunder med min far når vi sad overfor hinanden og byggede og malede modeller. Han viste ikke sine børn de store følelser, men jeg kunne mærke han var stolt når sønnike kunne de fleste flys navne.

Ronnie

Vi har i forvejen 246 modelfly, så nu har museet i alt 503 modelfly på vores magasin, som kan bruges i kommende udstillinger og særudstillinger.


 

Sept. 2019 - Fra Ralph Edler i Flensborg forærer to nye skibsmodeller til museet - slagskibet ”SMS König” og slagkrydseren ”SMS von der Tann”

Von der Tann øverst og König nederst.

Fra Ralph Edler i Flensborg har vi modtaget en flot gave i form af to flotte modelskibe. De er bygget af karton og er utroligt detaljerede.

De to modeller forestiller henholdsvis slagskibet ”SMS König” og slagkrydseren ”SMS von der Tann”, som begge spillede en vigtig rolle i Jyllandsslaget.

”SMS König” sejlede i spidsen for den tyske slagflåde og var dermed særlig udsat for den britiske ild, og ”von der Tann” var sammen med de andre slagkrydsere i nærkamp med de britiske slagkrydsere. Begge skibe blev ramt flere gange af det svære britiske artilleri, men anrettede også selv betydelig skade på modstanderen. Det var således to granater fra ”von der Tann”, som sænkede den britiske slagkrydser ”HMS Indefatigable”.

Trods hård medfart var begge skibe repareret og klar til ny indsats mindre end to måneder efter Jyllandsslaget.

Senere kom ”SMS König” til at spille en særlig rolle, da matroserne i Kiel i november 1918 gjorde oprør i protest mod den fortsatte krigsførelse. Det kom til ildkamp om bord, og en matros og to officerer blev dræbt.

Efter våbenstilstanden blev begge skibe interneret i Scapa Flow, hvor de den 21. juni 1919 blev sænket af deres egen besætning. ”Von der Tann” blev senere hævet og hugget op, men vraget af ”König” ligger stadig i Scapa Flow, hvor det er et yndet mål for sportsdykkere.

Her ses de to nye modeller i museets udstilling: König og Von der Tann til højre - til venstre Derfflinger.

Alle tre modeller er bygget af modelbygger Ralph Edler Flensborg.

Alle tre skibe deltog i Jyllandsslaget og er nu en del af museet udstilling om Jyllandsslaget

 

 

 

 


 

Dec. 2017 - Enkens sjal kom på museum

Jyllandsslaget gjorde Rebecca Brandon til enke, hvorefter hun i mange år bar et enkesjal, som nu kan ses på Sea War Museum Jutland

Af Knud Jakobsen

Det er nu over 100 år siden, at Jyllandsslaget fandt sted ud for den jyske vestkyst, men omkostningerne var så store, at slagskyggerne når helt frem til vores tid. Gert Normann Andersen fra Holstebro, som har skabt og selv leder Sea War Museum Jutland i Thyborøn, fik for nylig besøg af et engelsk ægtepar, som medbragte en trist og sørgmodig gave.

Gert Normann i midten med Allan og Anne Thorpe. (Foto: Knud Jakobsen)

Ægteparret var Anne og Alan Thorpe fra Canvey Island ved Themsens munding, og deres gave var et enkesjal. Under Første Verdenskrig var det stadig almindeligt for britiske kvinder at bære sorg. Det var et levn fra Victoriatiden, og fattige kvinder måtte ofte bruge mange penge på dyre og i bund og grund unødvendige klædningsstykker. I løbet af krigen tog de fast form og udviklede sig til et sjal-lignende klædningsstykke af den type, som på fransk kaldes en pèlerine. Det har en høj krave, dækker skuldrene og bæres over andet tøj.

Anne Thorpe medbragte det enkesjal, som blev hendes mormors lod efter Jyllandsslaget, og hun kunne også fortælle om hendes hårde skæbne.

Rebbeca Brandons enkesjal fra 1916. (Foto: Knud Jakobsen)

Mormoderen blev født den 17. januar 1888 i det fattige Sydlondon og blev i St. Saviours kirke i Southwark, døbt Rebecca Elizabeth Coleman. I 1910 mødte hun den 31-årige James Thomas Brandon og den 5. august året efter blev de gift i Holy Trinity Church i Southwark.

James var født i det centrale London og døbt i St. Martin in the Field, og som 19-årig havde han meldt sig til Royal Navy. Han havde tegnet en 12 årig kontrakt og havde netop afsluttet sin tjenestetid, da han mødte sin tilkommende.

 

 

 

James Brandon

De bosatte sig i Southwark, og livet tegnede lyst og lykkeligt. I 1912 fik de sønnen James, og året efter fulgte datteren Lily. Rebecca var gravid med deres tredje barn, da Første Verdenskrig brød ud, og nu begyndte de mørke skyer at trække op. Ved krigens udbrud blev James straks indkaldt, og Rebecca var alene, da hun i december 1914 fødte deres tredje barn, en datter, som blev døbt Irene.

I 1916 gjorde James Brandon tjeneste som overfyrbøder på den store destroyer ”HMS Tipperary”, som fik en hård medfart i Jyllandsslaget. Tilsyneladende mistede kaptajnen orienteringen under natkampen og sejlede hen til linjen af tyske slagskibe i den tro, at de var britiske. Det blev fatalt. Flere tyske slagskibe åbnede ild på en gang og overdængede ”Tipperary” med en haglstorm af granater. Skibet stod hurtigt i lys lue, og selvom nogle få overlevende blev reddet af tyske torpedobåde, omkom 185 af de 197 mand om bord.

 

 

 

       Den unge enke Rebecca Brandon med to af døtrene.

HMS Tipperary, som blev sænket i Jyllandsslaget.

Rebecca var gravid igen og ventede parrets fjerde barn, da Jyllandsslaget fandt sted, og nu stod hun i sit livs sværeste situation. Hendes mand var sandsynligvis blandt de omkomne, men hun måtte længe gå i uvished, fordi nogle af de savnede var blevet reddet af tyskerne. Først efter seks måneder fik hun endelig besked. Hendes mand var død, og da var hun blevet mor for fjerde gang. Den 30. december 1916 fødte hun datteren Gladys, som blev mor til Anne Thorpe.

Som 28-årig stod Rebecca Brandon nu alene, og da hun stort set ingen hjælp fik fra det offentlige, måtte hun påtage sig to jobs for at forsørge sine fire børn. I 1919 havde hun oven i købet den sorg at miste sin næstældste datter Lily, som døde af den spanske influenza.

”Min mormor giftede sig aldrig igen, og jeg ved fra min mor, at hun måtte arbejde hårdt for at klare dagen og vejen for sig selv og sine børn,” siger Anne Thorpe.

Da Rebecca døde, gik enkesjalet videre til Anne Thorpes mor, der så det som en forbindelse til den far, hun aldrig havde mødt. Senere gik det videre til Anne Thorpe, som med besøget i Danmark søgte en form for afslutning.

”Det har altid haft en særlig betydning for os, og derfor er jeg glad for, at Gert Normann ville tage imod det på museet. Det er her, det hører hjemme,” siger hun.

”Vi er mindst lige så glade for at tage imod enkesjalet, som passer fint ind i den måde, vi laver museum på. Vi glorificerer ikke krigen, men fortæller historien og husker de menneskelige omkostninger. Enkesjalet er en påmindelse om den pris, der skal betales for en krig,” siger Gert Normann.


 

Aug. 2017 - Modelbygger Ralph Edler fra Flensborg forærer museet en model af ”SMS Derfflinger”

Modelbygger Ralph Edler fra Flensborg havde taget turen til Thyborøn for at forære Gert Normann en model af den tyske slagkrydser ”SMS Derfflinger” bygget i målestoksforhold 1:250.

Ralph Edler er medlem af en gruppe på cirka 30 modelbyggere i Slesvig-Holsten, som bygger modelskibe til Skibsfartsmuseet i Flensborg. Det helt specielle er, at modellerne bliver bygget i karton, hvilket stiller meget store krav til omhu, fingersnilde og tålmodighed. Til modellen af ”Derfflinger” har Ralph Edler brugt langt over 200 timer.