Briggen Claus af Fanø af Sven B. Anthonisen

Ny bog om strandinger på Sea War Museum: ”Briggen Claus af Fanø – et skib, en stranding, en tragedie” af Sven B. Anthonisen.

Boganmeldelse af museumsinspektør Christian Toftgaard Sea War Museum


I en kold og mørk nat den 30. november 1897, strandede briggen ”Claus” i stormvejr lige uden for sin hjemstavn Fanø. Besætningen havde forgæves forsøgt at tilkalde det lokale redningsvæsen for at få hjælp, men ingen havde set de i alt 19 nødraketter, der blev affyret fra skibet. Næste morgen blev der på Fanø fundet otte lig på stranden – det var besætningen fra skibet. Briggen ”Claus” var dog ikke forlist, men stod nærmest uberørt af stormen og endnu intakt ud for kysten. Det var et mysterium. Hvorfor var besætningen ikke blevet ombord? Hvorfor forlod besætningen skibet? Hvorfor så ingen deres nødraketter?

Disse spørgsmål besvarer Sven B. Anthonisen i sin bog ”Briggen Claus af Fanø – et skib, en stranding, en tragedie” fra 2020. Historien om skibet er besynderlig, og man fanges hurtigt af fortællingen og følger spændt med for at finde frem til, hvad der skete om bord. Anthonisen går grundigt til værks og undersøger i dybden. Han har et væld af detaljer med, der viser samtlige forklaringer og teorier om ulykken. Begivenheden var en stor tragedie på Fanø, og det er tydeligt, at den satte sig spor i det lille øsamfund. Derfor er det også særligt interessant at følge forløbet efter ulykken, hvor der på baggrund af hændelserne bliver en skarp diskussion om ansvaret for, at besætningens nødraketter ikke blev set.

Sven B. Anthonisens arbejde er veldokumenteret, og der er brugt tid på at finde gode billeder, der giver indtryk af det flotte og stolte skib, som strandede ud for Fanø. Igennem et levende sprog og i samspil med tæt brug af kilder kommer læseren helt tæt på den tragedie, der mødte folkene på Fanø, da de så de mange lig i strandkanten. Bogen er velskrevet og giver plads til at lade kilderne tale for sig selv, så samtidens perspektiv kan træde klart frem. Bogen er alsidig, da den er fyldt med nuancer og samtidig fortæller en spændende fortællingen om en grufuld stranding.

Historien er tidligere beskrevet i flere ældre publikationer, men denne bog formår at samle alle detaljer og fortællinger for dermed at afdække de væsentligste perspektiver både før og efter ulykken. Bogen er lavet i samarbejde med Fanø Skibsfarts- og Dragtsamling, der tidligere har lavet en særudstilling om den mystiske og tragiske stranding, - en udstilling, som ikke længere kan ses. Bogen kan dog købes på Sea War Museum for 190 kr. eller sendes med posten.

Sven B. Anthonisen er uddannet lærer og senere cand. pæd. og har indtil sin pensionering arbejdet som seminarielærer. Han har skrevet en række artikler om Fanø og om sin egen slægt, der også stammer herfra. Han er også forfatter til bogen ”Dødt skib?”  

Boganmeldelse 2022 juni – Christian Toftgaard, Museumsinspektør Sea War Museum.

Briggen Claus af Fanø af Sven B. Anthonisen koster kun 190 kr.

 

Sider 144

Udgivet 2020

Udgivet af Fanø Skibsfarts- og Dragtsamling

Forfatter Sven B. Anthonisen

Bogen kan købes i museets butik og bestilles på cto@seawarmuseum.dk