”Route of Death” af Tomasz Stachura

I foråret 1945 fandt verdens største skibskatastrofer sted, da russiske ubåde sænkede tre overfyldte flygtningeskibe i farvandet øst for Bornholm. De tre skibe var "Wilhelm Gustloff", ”Steuben” og ”Goya”, der alle tre var fyldt med sårede soldater, kvinder og børn. Over 20.000 mennesker omkom.

I mange år blev ulykkerne fortiet, men i 2002 satte den tyske forfatter Günther Grass fokus på dem med bogen ”I krebsegang”, og i 2008 kom filmen ”Gustloffs sidste rejse”.

Nu har polske Tomasz Stachura skrevet en bog om ulykkerne, som på bedste arkæologiske vis afslører de tre vrags tilstand. Stachura har dykket, siden han var ung, og i samarbejde med en håndfuld erfarne polske dykkere og det maritime museum i Gdansk arrangerede han i 2018 og 2019 flere ekspeditioner til de tre vrag, som ligger på helt ned til 75 meters vanddybde.

Det er der kommet en meget bemærkelsesværdig bog ud af. Den er på engelsk og har fået titlen ”Route of Death”, hvilket bedst kan oversættes til ”Dødens vej”. Bogen giver en detaljeret beskrivelse af begivenhederne, som førte til de tre katastrofer, hvilket støttes af fotos fra tiden og en række gode og illustrative kort. Hertil kommer beskrivelse af de tre vrags tilstand, dykningerne og en række gode dykker-oplevelser.

Bogen skal dog især fremhæves for sine mange dramatiske og utroligt flotte undervandsfotos. Sigtbarheden i Østersøen er langt bedre end den, vi kender i Nordsøen, og vragene er efter Nordsø-forhold usædvanligt velbevarede. Stachura er en fremragende undervandsfotograf, som både har blik for skønheden og dramaet, og han har selv taget langt de fleste af bogens mange flotte fotos.

”Route of Death” er en oplagt julegaveide til alle med interessere for dykning og historie og kan i Danmark købes på Sea War Museum Jutland i Thyborøn.

Tomasz Stachura er i øvrigt et kendt navn i dykkerkredse. Han er grundlægger af og administrerende direktør for polske Santi, som udvikler og sælger avancerede dykkerdragter og andet dykkerudstyr til hele verden, og desuden er han en god ven af Sea War Museum Jutland. Stachura har deltaget i flere af museets ekspeditioner i Nordsøen, først og fremmest i jagten på den polske ubåd ”Orzel”.

 

Tomasz Stachura: Route of Death, SNT Marine, Gdynia, 2020, 192 sider i stort format.

ISBN 978-83-956576-1-0.

Sælges på Sea War Museum Jutland, pris 300kr