Ny Bog om U-55 – Berømt og berygtet

Ny Bog om U-55 – Berømt og berygtet

Sea War Museum Jutland udgiver i dag en ny bog med titlen ”U 55 – berømt og berygtet”. Bogen udkommer både i en dansk og en tysk udgave og er skrevet af journalist Knud Jakobsen, som tidligere har skrevet adskillige bøger for museet. Denne gang fortæller han historien om den tyske ubåd ”U 55”, som under Første Verdenskrig sænkede adskillige danske skibe og kostede flere danske søfolk livet.

Kommandant på ”U 55” var kaptajnløjtnant Wilhelm Werner, der med denne båd gennemførte 14 togter og sænkede 61 skibe. Undervejs blev han offer for den britiske propaganda. Selvom der ikke var belæg for det, blev han beskyldt for i flere tilfælde at have beordret britiske søfolk op på ubådens dæk, hvorefter han dykkede og lod søfolkene drukne. Beskyldningerne førte efter krigen til en anklage om krigsforbrydelser, som han i første omgang unddrog sig ved at flygte til Brasilien. I 1926 blev han frikendt ved den tyske højesteret.

Bogen beskriver ikke blot Werners dramatiske skæbne, men også togterne med ”U 55”, herunder et tre uger langt togt i Atlanten, som nær havde kostet alle om bord livet. For at øge rækkevidden var to opdrifttanke blevet fyldt med dieselolie, og da den tungt lastede ubåd mødte storm i Atlanten, fik den så store skader, at den var ved at synke. Werner gav ikke op, men søgte tilflugt i Borðoyarvík på Færøerne, hvor han efter reglerne i Haag-konventionen af 1907 havde 24 timer til at udbedre de værste skader. Det lykkedes, og dermed reddede han både ubåd og besætning.

Bogen er rigt illustreret og dokumenterer de mange begivenheder med fotos, som aldrig tidligere har været offentliggjort. Under sin research til bogen fandt Knud Jakobsen en slægtning til den for længst afdøde Richard Raith, der var Obermaschinistenmaat på ”U 55” og ivrig fotograf, og denne slægtning stillede mange af hans billeder til rådighed.

For første gang kan man derfor se fotos fra besøget i Borðoyarvík i 1917 og af det dramatiske togt i Atlanten samt af synkende og sønderskudte skibe, der alle blev ofre for ”U 55”. Her finder man også billeder af ”H. B. Linnemann” og ”Astræa” af Marstal samt af ”Star” af Aalborg,

Bogen koster 100 kr. og kan købes på Sea War Museum Jutland og i boghandelen, eller kan bestilling via e-mail cto@seawarmuseum.dk

Anmeldelser af bogen 

Historie online: www.historie-online.dk