Flaget fra HMS Iron Duke

Modeludgave af slagskibet HMS Iron Duke
Nick Jellicoes flotte model af HMS Iron Duke udstilles også på museet i Thyborøn.

Af: Knud Jakobsen

Der er en verden til forskel mellem Sea War Museum Jutland i Thyborøn og kapellet i Eton College i England, men de to steder har en ting til fælles. Begge steder kan man se et flag fra slagskibet HMS Iron Duke, der var admiral John Jellicoes flagskib under Jyllandsslaget. Det fandt sted 31. maj og 1. juni 1916 og var verdenshistoriens største søslag.

 

 

 

Union Jack flaget fra HMS Iron Duke
Det store Union Jack fra HMS Iron Duke udstilles nu i Sea War Museum Jutland.

I kapellet i Eton College hænger Iron Dukes White Ensign, mens man i Thyborøn kan se slagskibets Union Jack. Det førstnævnte var orlogsflaget, der blev hejst til søs og brugt i kamp, mens nationalflaget Union Jack blev brugt under mere fredelige forhold. Det blev hejst på gøsen i flagskibets stævn, når skibet lå for anker.
Iron Dukes Union Jack er ikke bare et britisk symbol, men er også vævet ind i familiens Jellicoes historie. Den 17. oktober 1916, og altså kun et par måneder efter Jyllandsslaget, døde admiral John Jellicoes mor Lucy. Hun var 82 år og boede i Ryde på Isle of Wight, mens han som øverstkommanderende opholdt sig hos Grand Fleet i Skotland.
Admiralen kunne ikke forlade sin post for at deltage i moderens begravelse og foretog i stedet en meget symbolsk handling. Han sendte nationalflaget fra sit flagskib og fik sin søster Edith til at overrække det til Holy Trinity Church i Ryde. Her blev det hængt op i koret, da begravelsen skulle foregå, og her har det hængt lige siden.

Nick Jellicoe viser flaget fra HMS Iron Duke
Nick Jellicoe (tv) hentede selv flaget i Holy Trinity Church i Ryde på Isle of Wight, hvor præsten Peter Sutton hjalp ham med at pakke det sammen.

Nu hænger admiralens flag i Thyborøn. Church of England har givet Nick Jellicoe, der er admiralens sønnesøn, lov til at låne flaget til det nye Sea War Museum Jutland, mens 100 året for Jyllandsslaget markeres. Det er et passende sted for hans farfars og oldemors flag. Her bliver søfolk fra begge mindet og hædret, og her kunne de lokale fiskere for 100 år siden høre kanontorden fra det store slag.