U-bådsmodel U-141
Model af VK-1 ubåden U-141
Historien:
En helt unik og stor ubådsmodel fra første verdenskrig er fundet i det sydlige Tyskland og indkøbt til Strandingsmuseet af Gert Normann og Strandingsmuseets Venner. Jörn Jensen fra Toftlund - ekspert i første verdenskrig - har været uhyre behjælpelig med at finde modellen.
Den sjældne og sarte model er bygget i 1920'erne og har overlevet bomberne i Stettin under anden verdenskrig og lange transporter i både Tyskland og Danmark.
Modellen er bygget af en berømt modelbygger Erich Schmudde i Stettin. Den er bygget i træ og metal og lavet i skala 1:100. Genstande, der i virkeligheden kun måler 2 cm, kan ses på modellen. Alt er udskåret meget detaljeret i det rigtige målestoksforhold. Det er derfor et meget imponerende og langvarigt arbejde, der ligger bag bygningen af denne model.
Vi har fået oplyst, at ubådsmodellen under flugten fra den røde hær blev bragt ud af Stettin i 1945 af en ledende medarbejder, Dr. Detzlaff, som arbejdede ved Stettiner Oder Werft, og som senere kom til Blom und Voss og Flenderwerft i Lübeck. Modellen stod i flere år på Flenderwerft, hvorefter den som tak for godt samarbejde blev skænket til et korrosionsfirma, som samarbejdede med værftet. Her stod den i 20 år, hvorefter den blev foræret til firmaets udviklingsingeniør, Hr. Classen. På grund af alder satte han i år sin samling på auktion, hvor modellen blev solgt til Wolfgang Ockert i sydtyskland. Museet købte modellen af ham.
Wolfgang Ockert giver følgende beskrivelse af modellen:
"Denne smukke model er allerede gået gennem stolte hænder. I Stettin blev den bygget af den verdenskendte Erich Schmudde, derefter givet videre til en ledende person ved Stettiner Oder Werft. Senere endte den på direktionsetagen ved Blohm & Voss i Hamborg. Nu bliver den efter svære overvejelser sat til salg af en tidligere udviklingsingeniør, der sælger sin raritetssamling på grund af alder. Dette er en chance, man kun får én gang. Denne drømmemodel giver et detaljeret blik ind i det inderste af en ubåd. Alle primære detaljer er nummereret med en forklaring. Modellen er skåret igennem, så man kan se de indre detaljer. Modellen står i en glasmontre med spejl på bagsiden, så man kan se både for-og bagside. Hver del er lavet til mindste detalje. Folk fra dengang og liebhavere bliver fascineret af detaljerne. Billederne her kan ikke vise modellen, som den virkelig er. Modellen befinder sig i en glasmontre, og modellen selv befinder sig i en perfekt stand under glasset. Vi vil besvare alle spørgsmål efter bedste evne og overbevisning. Modellen sælges kun til folk, der selv kan afhente den, da dette stykke fine håndarbejde og montren kræver speciel transport. Kender De et transportfirma, De vil betro modellen?? Vi gør ikke!!!!!!!!!!!!!!"
Museet har i forvejen både kanoner og mange genstande fra to tyske ubåde. Museet er det eneste sted i Danmark, hvor man kan se en permanent udstilling om verdenshistoriens største søslag, "Jyllandsslaget" i 1916.
I dag er der ikke mange mennesker, der ved noget om de store tab af menneskeliv og skibe den gang. Ud for Jyllands vestkyst stod verdenshistoriens største søslag, hvor hele den engelske 'Grand Fleet' var oppe mod den Tyske Højsøflåde, hvorved 25 krigsskibe blev sænket og knap 10.000 mand omkom. På bunden af Nordsøen kan man i dag finde resterne af over 250 krigsfartøjer samt et utal af handelsskibe, som alle blev sænket i løbet af denne ene krig. Det er tal, der langt overstiger tabstallene i Nordsøen under den anden verdenskrig.
Strandingsmuseet i Thorsminde har undersøgt de vrag, der ligger nærmest den danske kyst herunder den kendte ubåd U-20, som forliste ved Vrist på Jyllands Vestkyst i 1915. Ubåden var både berømt og berygtet alt efter hvilken side man nu så det fra. Det var den, der sænkede den engelsk-amerikanske passagerdamper "Lusitania" vest for Irland, hvorved næsten 1100 mennesker omkom. Denne sænkning var medvirkende årsag til, at USA gik ind i verdenskrigen på engelsk side.
U59 blev minesprængt i 1917 ud for Horns Rev. Den var på vej ud på sit tredje togt, da den løb ind i et af tyskernes egne minefelter, hvorved det forliste med næsten hele besætningen. Begge ubådsvrag er fundet, dykkerundersøgt og dokumenteret af Gert Normann og museet.
Modellen er meget velegnet som illustration og til sammenligning med dykningerne i både U20 og U59.
Udover modellen af ubåden har Gert Normann også fundet en original marineuniform til en tysk overmatros fra en tysk ubådsenhed. Museet har derfor planer om at bemande kanonen fra U20 med mannequiner klædt i tidens tøj og uniformer. Senere ønskes der lavet noget tilsvarende med mannequiner i engelske uniformer.
Museet søger derfor tøj og uniformsdele, både engelske og tyske, fra den gang. I særdeleshed støvler, huer og det sorte lædertøj, som alle ubådsgaster havde på, har stor interesse.
Gert Normann