Fundet af en Britisk undervandsbåd i Nordsøen ud for Thyborøn

besætningen på dykkertogtet

Vraget af en stor britisk undervandsbåd fra anden Verdenskrig er fundet på havbunden ud for Thyborøn.

Under en opgave med registrering af skibsvrag for Sea war Museum Jutland fandt vi vraget af en Britiske undervandsbåd, som formentligt er HMS “Tarpon”, der var en af de første undervandsbåde der blev sænket under 2. verdenskrig.

Undervandsbåden blev sænket den 10/4 1940 hvorved hele besætningen på 59 mand omkom. Undervandsbåden blev sænket med dybvandsbomber fra et tysk Q-skib med navnet Schürbeck.

Det var den første undervandsbåd som blev sænket med dybvandsbomber under 2. verdenskrig.

”Tarpon” var en T-klasse undervandsbåd på 1090 tons, med 1550 tons deplacement neddykket. Den var 84,3 m lang 7,8 m høj og 4,5 meter bred. Den havde 10 torpedorør og var bevæbnet med 16 torpedoer samt en 4 tommer (102 mm) dækskanon.

Vraget af undervandsbåden er ikke tidligere fundet og undersøgt, så dykkerrapporten med positionen bliver sendt til The National Royal Navy Museum i Portsmouth.

Undervandsbåden står med let slagside på havbunden med begge periskoper oppe. Det kan tydelig ses, at undervandsbåden er ramt af en dybvandsbombe lige bag tårnet, hvor der er en stor nedtrykning af den øverste del af skroget. Hele besætningen er formentligt blevet dræbt af trykbølgen ved detonationen af denne dybvandsbombe.

”Tarpon” er en stor undervandsbåd, og der er tidligere kun fundet en sunken undervandsbåd af samme type i farvandet ud for Skotland.

Undervandsbåden betragter vi som en krigsgrav, hvorfor ingen af vore dykkere trænger ind i selve undervandsbåden. Den får lov at ligge som et urørt gravkammer indtil skroget ruster op eller ødelægges af trawlfiskeri.

Det er tredje gang vi finder en britisk undervandsbåd i den danske del af Nordsøen. vi har tidligere fundet ”E50” vest for Nymindegab. ”E50” forliste på grund af en minesprængning i januar måned 1918. og dampundervandsbåden ”K1” som sank efter en kollision den 11. november 1917?

Hele historien om ”E50” og ”K1” kan ses på Sea War Museum Jutland i Thyborøn.

På scanningen af ubåden ses skaden fra dybdebomben tydeligt lige bag tårnet. På scanningen kan man også se tårnet med periskoper og dækskanonen foran tårnet.

Den britiske marinearkæolog Dr. Innes McCartney som også er med på ekspeditionen kan eventuelt udtale sig om fundet. Fra torsdag aften den 17 marts kan han træffes på mobiltelefon 0044 1736330769.

Billeder af scanninger og stillbilleder fra vore undervandsoptagelser kan udleveres fra torsdag aften den 17. marts. Jeg vil straks begynde at overføre at billede af scanningen i høj opløsning via vor satellit forbindelse, som du vil kunne modtage om ca. 1 time.

Billedmaterialet må JP. bruge uden betaling, så fremt i angiver kilden, som er: JD-Contractor A/S.

En animation fra scanningen af vraget vil blive lagt tilgængeligt på JD-Contractors YouTube i løbet af fredag.

 

Gert Normann, Tlf.: 23254011