"Kejserens sidste luftskib" af Knud Jakobsen

Sea War Museum Jutlands forlag har udgivet en ny bog med titlen ”Kejserens sidste luftskib”, som nu kan købes på museet og i boghandelen.

Bogen er skrevet af journalist Knud Jakobsen, som med udgangspunkt i syv grave på vestjyske kirkegårde fortæller historien om den kejserlige marines luftskibe.

De var velegnede til overvågning af Nordsøen, men da de også blev indsat i angreb mod England, gik det galt. Luftskibene blev båret oppe af brændbar brint, og da briterne i 1916 opfandt brandammuntion, blev de skudt ned en efter en.

Tyskerne svarede igen ved at flyve højere og højere, og i 1918 kunne luftskibet L 70 nå op i syv kilometers højde. Det hjalp ikke. Den 5. august 1918 blev luftskibet skud ned nord for Norfolk, og med det omkom ikke blot hele besætningen, men også chefen for den kejserlige marines luftskibe, kommandørkaptajn Peter Strasser.

Seks mand fra luftskibet blev sammen med en britisk pilot, der deltog i nedskydningen, ført tværs over Nordsøen og drev i land på den jyske vestkyst.

De seks tyskere ligger nu begravet på kirkegårdene i Sønderho, Nordby, Oksby, Børsmose og Henne, mens den britiske (sydafrikanske) pilot ligger begravet på Vedersø Kirkegård.

Bogen er i format 21x21 cm, på 64 sider og med mange fotos. Den sælges på Sea War Museum Jutland for 75 kr.


 

"Angrebene på Tønderbasen” af Knud Jakobsen

NY bog fra Sea War Museum

Luftangrebet som skrev verdenshistorie

Den 19. juli 2018 er det er 100 år siden, at verdenshistoriens første luftangreb fra et hangarskib blev gennemført ud for den jyske vestkyst. Den 19. juli 1918 lettede syv Sopwith Camels fra hangarskibet HMS Furious 25 sømil vest for Lyngvig Fyr og satte kurs mod den danske kyst. Deres mål var den store luftskibsbase i Tønder, godt 150 kilometer borte.

De små flys rækkevidde blev presset til det yderste, og selvom tre fly måtte nødlande i Danmark, lykkedes angrebet. To store luftskibe gik op i flammer, og basen var ødelagt for resten af krigen.

I anledning af 100-året har Sea War Museum Jutland udgivet en ny bog med titlen ”Angrebene på Tønderbasen”, skrevet af Knud Jakobsen. Bogen beskriver ikke blot det vellykkede luftangreb i detaljer, men fortæller også om to mindre vellykkede angreb, som gik forud.

Den nye bogudgivelse følges af en særudstilling på museet, hvor man frem til 1. september kan se motoren fra et af de fly, som deltog i det afgørende luftangreb.

Bogen er på 64 sider og sælges i Sea War Museums butik og i boghandelen for 75 kr.

læs Historie Onlines anmeldelse af bogen: HER


 

Nu også på tysk

"Die Seeschlacht vor dem Skagerrak und der Erste Weltkreig in der Nordsee"

kontakt Sea War Museum tlf: +45 40433808 eller bdk@seawarmuseum.dk for engros køb


”Jyllandsslaget og Første Verdenskrig i Nordsøen”

af Knud Jakobsen,


udgivet af Sea War Museum Jutland

for engros handel:

contact@seawarmuseum.dk

tlf. 40433808


 Format 21x21 cm, 360 sider, 314 illustrationer

  ISBN 978-87-999779-0-1

  Udkommer 31. maj 2017

  Vejledende udsalgspris kr. 300,-


Sea War Museum Jutlands første større udgivelse, Knud Jakobsens ”Jyllandsslaget og Første Verdenskrig i Nordsøen”, får fremragende anmeldelser.

Politiken giver fem hjerter ud af seks mulige og skriver bl. a.:

Knud Jakobsen har alle aspekter med, også de menneskelige… Hvis man vil vide noget om verdenskrigen ved vestkysten er der nu et velskrevet og overskueligt værk …

Avisen Danmark, som udkommer med samtlige Jysk Fynske Mediers 13 dagblade og dermed er landets største avis, giver fem stjerner ud af seks mulige og skriver:

… det imponerende ved Knud Jakobsens fremstilling er dens klarhed. Fremstillingen fortjener en stor kompliment… Historien om Jyllandsslaget er spændende som en krimi, klart og godt fortalt. Og så er bogen smuk og særdeles velillustreret.

flere uddrag af anmeldelser nederst på siden.


Beskrivelse af ny bog fra Sea War Museum Jutland

Nordsøen havde afgørende betydning for Første Verdenskrig. I 1916 blev verdenshistoriens største søslag udkæmpet i farvandet ud for den jyske vestkyst, og her gennemførte de allierede den blokade, som til sidst tvang det tyske kejserrige i knæ.

Begivenhederne er aldrig blevet beskrevet i deres fulde udstrækning og i sammenhæng, men nu sker det i en ny bog fra Sea War Museum Jutland i Thyborøn. Den har fået titlen ”Jyllandsslaget og Første Verdenskrig i Nordsøen” og er skrevet af journalist og forfatter Knud Jakobsen.

Han har selv har været med til at opbygge det nye museum og har med sin journalistiske baggrund gravet dybt i historien. Bogen beskriver ikke blot det voldsomme og blodige Jyllandsslag, hvor 25 skibe blev sænket, men også en lang række andre begivenheder.

Således var Nordsøen ikke blot skueplads for søslag og træfninger, men også for dristige togter med kæmpemæssige luftskibe. Det var her, verdenshistoriens første luftangreb med skibsbaserede fly fandt sted, og det var her, tyske ubåde ændrede krigen til søs.

Knud Jakobsen nøjes ikke med de store linjer, men fortæller også om menneskeskæbner midt i krigens gru. Der er historien om den britiske ubådskaptajn, hvis farfar var tysk jøde fra Hamborg, og der er historien, om tre tyske luftskibsfolk, som klatrede ned ad en rebstige og kaprede et sejlskib.

Der er også beretningen om ”U20”, som var en lykkelig ubåd med godt kammeratskab, eget orkester og seks skibshunde, men som også var den ubåd, der sænkede passagerskibet ”Lusitania” og dræbte 1198 mennesker. Og så er der historien om kaptajn Knorr, som ikke kunne lide at slå ihjel, og historien om den britiske flyver, der fik hjælp af fiskerne i Agger på den jyske vestkyst, - og sådan kan man blive ved.

”Jyllandsslaget og Første Verdenskrig i Nordsøen” er et overflødighedshorn af spændende og sandfærdige beretninger og har bud til alle med interesse for historie og søfart.

Bogen præsenteres på Sea War Museum Jutland den 31. maj i overværelse af blandt andre Nicholas Jellicoe og Reinhard Scheer-Hennings, henholdsvis sønnesøn og oldebarn af den britiske og den tyske øverstkommanderende i Jyllandsslaget.


Uddrag af anmeldelser:

”Jyllandsslaget og Første Verdenskrig i Nordsøen”

- Hvad anmelderne siger:

Knud Jakobsen har alle aspekter med, også de menneskelige. Her optræder fordrukne ubådskaptajner, uheldige luftskibsbesætninger og gammeldags helte, der sætter livet på spil for at redde deres kammerater.

Hvis man vil vide noget om verdenskrigen ved vestkysten er der nu et velskrevet og overskueligt værk om blodige begivenheder, der lidt ufortjent står i skyggen af en enorm mængde litteratur om kampene på vestfronten.

*****  Henrik Kaufholz, Politiken

Bogen er et overflødighedshorn af spændende og sandfærdige beretninger og henvender sig til alle med interesse for søfart. Kan i særdeleshed anbefales.

”Under Dannebrog” – Danmarks Marineforening

Historien om Jyllandsslaget er spændende som en krimi, klart og godt fortalt. Og så er bogen smuk og særdeles velillustreret.

*****  Arne Mariager, Avisen Danmark - Jysk-Fynske Medier

En meget velfungerende og indbydende illustreret kombination af faglighed og populærhistorie. Forfatteren har gravet dybt i kilderne og formår uden at sætte tilgængeligheden overstyr at rokke mange myter. Hertil kommer nye vinkler på en række spændende episoder med sammenhænge, som ikke er anskueliggjort tidligere. Stærkt står også de mange skæbner, hvor krigens konsekvenser for den enkelte formidles som en hel del andet og mere end almindelig spænding og fjern historieskrivning.

Kresten Søe Christensen, lektørudtalelse til danske biblioteker

… fagligheden er i højsædet. Jyllandsslaget og Første Verdenskrig i Nordsøen er en gedigen historisk fremstilling, velskrevet, uhyre velillustreret, fængslende og spændende læsning fra første til sidste side. Den tjener såvel forfatter som udgiver og initiativtager til museum og bog til ære. Der ligger et stort, grundigt og fagligt forsvarligt forarbejde bag værket. Jyllandsslaget og Første Verdenskrig i Nordsøen får seks ud af seks slagskibe.

Henrik Gjøde Nielsen, museumsinspektør, ph.d., Kystmuseet, i ”Historie-online”