Holstebro Byråd har jo så evig ret.... læserbrev

Holstebros motto er jo at de har dråber af kultur i alt hvad de gør! - Det må vi virkelig sande er korrekt: Dråber!!

For nogle år siden smed de Schaufuss balletten på porten og nu har byrådets politikere og deres medløbere sagt højt og klart ”Nej tak” til endnu et par kulturperler: Gert Normanns projekt med museum, bibliotek, et maritimt forskningscenter på havnen i Thorsminde og ikke mindst den fantastisk flotte mindepark for Jyllandsslaget – verdens største søslag udkæmpet i Nordsøen under 1. Verdenskrig - tegnet af bysbarnet Poul Cederdorff. Et enestående monument, en unik kunstnerisk ide som var tænkt opført lige nord for Strandingsmuseet i Thorsminde, men som nu også uigenkaldeligt forsvinder fra Holstebro kommune fordi det hænger uløseligt sammen med udstillingen for 1. Verdenskrig..

Tilbage bliver de sørgelige rester: ”Dråberne” – kultur uden visioner!

Museet og dets unikke fund fra 1. Verdenskrig, biblioteket, det maritime forskningscenter og mindeparken for Jyllandsslaget glider os ad hænde – klappet ud af et enigt byråd og skubbet nord- eller sydpå til en nyrenset rød løber i enten Thyborøn eller Hvide Sande!!

Vi må dog ønske Lemvig kommune og ikke mindst Thyborøn tillykke, hvis det da bliver dem! De får vores ”fyrtårn” foræret – så har de 2: Bovbjerg Fyr og den nye internationale turist magnet: Mindeparken og Gerts projekt. Sydpå har de Nr. Lyngvig - mens vi stadig ikke har noget ”fyrtårn”!

Tilbage i Holstebro håber H.C. Østerby og museets bestyrelse at A.P. Møller Fonden stadig vil bevillige penge til Strandingsmuseet selvom venneforeningen og mæcenen Gert Normann har forladt projektet.

Restauranten St. Georg er stadig lukket, så turisterne og besøgende kan ikke købe så meget som en kop kaffe i Thorsminde – måske kan de når pølsevognen åbner. Kommunen opsagde forpagteren sidste år fordi Strandingsmuseet og dermed restauranten skulle ombygges fuldstændigt da kultur-forvaltningen dengang forventede at fonden vil finansiere deres - fra København importerede - ”kulturkanon” Michael Metz Mørch’s (formand for bestyrelsen i Holstebros kulturhistoriske museer) prestigeprojekt for Strandingsmuseet St. Georg til langt over 60 millioner kroner.

Strandingsmuseets Venner og Gert Normann var med et langt stykke ad vejen, men sagde helt fra da ledelsen og bestyrelsen af museerne ikke overholdt de lovede forudsætninger der lå til grund for samarbejdet mellem Strandingsmuseets Venner og den nye konstruktion af museerne i kommunen.

”Vi har forsøgt alt !” udtalte HC på et borgermøde i Thorsminde den 29. marts. Det er dog ikke lykkedes at få en ny forpagter til restauranten og selv ikke ”et par telefonopringninger til Gert Normann løste museumsproblemet”, fortalte borgmesteren. Havde det måske været bedre, at sætter sig ved forhandlingsbordet sammen med de involverede parter?

Hvis man forsøger at slukke en ildebrand med et glas vand frem for at bruge brandspande så får man ……..nåå ja dråber!

Klaus Kejser Juhl, Skolegade, Thorsminde.